GMP – wyposażenie do gastronomii

sprzęt gastronomicznyKażdy, kto rozpoczął już swoją poważną przygodę z branżą gastronomiczną, doskonale zdaje sobie sprawę z tego, jak dużą część budżetu pochłania dobór odpowiedniego sprzętu. Jako, że kuchnia jest sercem całego przedsięwzięcia, w trakcie kompletowania oprzyrządowania najważniejszą kwestią jest zwrócenie uwagi na jakość. Ze względu na to, że branża gastronomiczna stanowi długodystansową inwestycję, wyposażenie – a przynajmniej niektóre jego elementy – musi być wykonane solidnie i z najlepszej jakości materiałów tak, aby było najmniej awaryjne i jak najdłużej służyło całemu przedsięwzięciu.

Początkujący restauratorzy stają zwykle przed dylematem dotyczącym inwestowania znacznej części nakładów finansowych w strefę konsumencką oraz strefę kuchenną, przede wszystkim dlatego, że konieczne jest umiejętne zarządzanie budżetem i utrzymanie harmonii pomiędzy „kuchnią” a „jadalnią”. Wiadomo bowiem, że nawet najlepiej wyposażona kuchnia nie będzie rozwojowa dla lokalu, który nie jest przygotowany na przyjmowanie klientów. Mając więc ograniczony budżet, dobrze jest przemyśleć dokładnie jakie urządzenia i elementy są absolutnie niezbędne i będą służyły restauracji przez wiele lat, a jakie mogą być tańsze i podlegać ewentualnej wymianie w momencie, kiedy lokal zacznie na siebie zarabiać. Bardzo często liczy się sam pomysł na wnętrze, więc nie ma potrzeby zwiększania nakładów finansowych na strefę konsumencką, kiedy jesteśmy kreatywni i doskonale wiemy, jaki efekt końcowy chcemy uzyskać – to czy nasi klienci będą czuli się w lokalu dobrze i chętnie będą do niego zaglądać, jest tylko w niewielkiej części uzależnione od jakości krzeseł, na których siedzą czy stolików, przy których jedzą. Większość koncentruje się wokół przytulności wnętrza, uprzejmej obsługi i dobrego menu. Chcąc nieco zaoszczędzić, można pokusić się o przeszukiwanie antykwariatów i ewentualne ograniczenia przekuć w swój sukces – nieskompletowane zastawy stołowe, różne krzesła czy stoliki mogą całościowo stworzyć doskonały efekt artystycznego nieładu wpływając na stylowość przestrzeni i „oddać” część nakładów finansowych, które można z powodzeniem przeznaczyć na zakup sprzętu. A ten nie może być byle jaki. Produkowane przez największe marki takie, jak GMP – wyposażenie do gastronomii wykonywane jest w sposób solidny i z najwyższej jakości tworzyw, przede wszystkim dlatego, że wykonane w sposób niedokładny i z materiałów nieprzystosowanych do trudnych warunków panujących w kuchni, będą się regularnie niszczyć i odkształcać przez co zamiast wspierać restaurację w rozwoju, będą wymuszały na właścicielu zwiększenie wydatków na naprawy i serwis. Cykliczne wymienianie oprzyrządowania nie ma większego sensu zwłaszcza, że wyposażenie do gastronomii gorszej jakości utrudnia sprawne przygotowywanie potraw i zniechęca konsumentów zmuszonych do dłuższego czekania na posiłki. Sprzęt oczywiście musi być dostosowany do typu menu oraz wielkości lokalu, nie ma przecież potrzeby zaopatrywania niewielkiego baru w wielkogabarytowe piece konwekcyjno-parowe czy duże chłodnie. Współcześni dystrybutorzy, tacy jak GMP – wyposażenie do gastronomii, dokładają wszelkich starań aby każdy, kto szuka odpowiedniego oprzyrządowania, znalazł dokładnie taki, jaki będzie dla niego najodpowiedniejszy. 

porcelana gastronomiczna

Troska o utrzymanie najwyższych norm bezpieczeństwa i jakości należy więc do priorytetowych kwestii każdego restauratora zwłaszcza, że lokale gastronomiczne podlegają pod surowe kontrole Sanepidu i nie mogą pozwolić sobie nawet na najmniejsze uchybienie. Każde odchylenie od normy może być jednoznaczne z utratą prawa do prowadzenia działalności gospodarczej i cofnięciem koncesji, trudno więc wyobrazić sobie, aby ktokolwiek nie decydował się na regularną dezynfekcję urządzeń i sztućców i nie przechowywał nieprzetworzonej żywności w sposób należyty, w warunkach chłodniczych. Producenci sprzętu – wychodząc naprzeciw oczekiwaniom swoich odbiorców – starają się dokładać wszelkich starań, aby piece konwekcyjno-parowe, szafy chłodnicze, sztućce, garnki, meble i akcesoria, wykonywane był ze stali nierdzewnej, która nie tylko doskonale sprawuje się w trudnych warunkach kuchennych, ale i daje się z łatwością utrzymywać w należytej higienie. Gromadzenie odpowiedniej jakości mebli i urządzeń warto więc potraktować jak długoterminową inwestycję, która nie tylko nie jest nietrafiona, ale i potrafi generować zyski. Wiadomo oczywiście, że żaden restaurator nie ma obowiązku zaciągania dodatkowych kredytów na zakup wszystkich sprzętów z najwyższej półki, wiadomo bowiem, że rozpoczynanie działalności gospodarczej już nawet na pierwszym etapie formalnym pociąga za sobą odpowiednio wysokie koszty, jednak w przypadku zakupu maszyn i mebli do kuchni nie warto oszczędzać. Nowoczesne wyposażenie do gastronomii jest współcześnie na tyle funkcjonalne, że doskonale komponuje się także z docelową aranżacją wnętrza, nie ma więc już dzisiaj podstawowego dylematu z zakresu jakości i wyglądu. Harmonia panująca w lokalu musi zapewnić idealną równowagę pomiędzy strefą przygotowywania posiłków, a miejscem, w którym na owe posiłki się czeka, ale nie będą one przygotowane dostatecznie dobrze, jeżeli nie dołożymy wszelkich starań, aby nasza kuchnia pracowała pełną parą.

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Ostatnio czytane

Jak rzeczoznawca wycenia nieruchomości?

 

Być może wydaje nam się, że wyceny nieruchomości powstają w oparciu wyłącznie o walory estetyczne określonych mieszkań, domów czy lokali użytkowych. Jeżeli tak właśnie by było, właściciele pięknych i świeżo wyremontowanych mieszkań zlokalizowanych w mało przyjaznych warunkach środowiskowych nie byliby aż tak bardzo rozczarowani danymi umieszczonymi w operatach szacunkowych, stanowiących opinię rzeczoznawców majątkowych na temat wycenianych obiektów. To, czy jedno mieszkanie zostanie wycenione na kilkaset tysięcy, a drugie – podobne – zaledwie na kilkadziesiąt, uzależnione jest bowiem od ogromnej ilości czynników, które muszą być wzięte pod uwagę podczas odpowiedzialnego podejścia do zadania.

Czytaj więcej...

O czym mówią kwiaty, czyli kilka słów o symbolice

Obdarowując kogoś kwiatami, czasami nie wiemy, że za ich pomocą mówimy co innego, niż chcemy. W grę wchodzi bowiem symbolika kwiatów, która zależy od gatunku oraz koloru. Oczywiście dla wielu osób jest to sprawa drugorzędna lub całkowicie nieistotna, ponieważ liczy się sam gest. Bywa i tak, że mężczyzna podarowując kobiecie żółte kwiaty wcale nie ma pojęcia, że oznaczają one zazdrość czy zdradę. Bo tak to już z symbolami jest – są one głęboko ukryte i nie zawsze adekwatne do sytuacji. Warto jednak poznać tajemnice kwiatów. Szczególnie dla wielu kobiet ma znaczenie ich rodzaj, dlatego panowie, trochę wiedzy na temat symboliki bukietów nie zaszkodzi. Zacznijmy od samych kolorów. Biel powszechnie uważana jest za symbol niewinności, czystości i szczerości. W związku z tym, jeśli chce się komuś powiedzieć, że żywi się w stosunku do niego szczere i szlachetne uczucia, warto podarować kwiat w tym kolorze. Z kolei barwa żółta w odniesieniu do kwiatów symbolizuje negatywne uczucia związane z zazdrością i złością. Niektórzy wierzą, że podarowanie komuś bukietu w tym kolorze przyczynia się do wywołania kłótni i nieprzyjemnych sytuacji pomiędzy tymi dwiema osobami.

Czytaj więcej...

Transport ręczny – przepisy i zasady

Transport bliski polega na przenoszeniu ładunku o określonej wadze i wielkości w obrębie jednego miejsca pracy. Może nim być dowolnej wielkości magazyn, plac budowy, hala produkcyjna, kopalnia, stocznia i tym podobne. Mimo, że określenie „bliski” jest mylące, chodzi tu głównie o wykonywanie danej czynności, która polega na przenoszeniu czegoś z jednego miejsca na drugie ręcznie lub za pomocą urządzeń pomocniczych. W czasie budowy ogromnych osiedli mieszkaniowych, dróg lub mostów, maszyny takie jak żurawie, chwytaki i wciągarki są niezastąpione. Ich praca jest tu podstawą, a poszczególni pracownicy zajmują określone stanowiska, obsługując ich prosty lub skomplikowany mechanizm. Natomiast jeśli chodzi o transport ręczny w określonym zakładzie pracy, jego podstawą jest siła ludzkich mięśni. Coraz częściej jednak zaczyna się od tego odchodzić. Każdy pracodawca ma bowiem obowiązek wyposażyć każdego pracownika w odpowiedni sprzęt pomocniczy, aby wykonywanie każdego zadania było jak najmniej obciążające.

Czytaj więcej...
Our website is protected by DMC Firewall!